torstai 28. helmikuuta 2019

Miten sovittaa alkoholi ja ketogeeninen ruokavalio yhteen?

Ruokavalion, jonka on tarkoitus olla elämäntapa, on hyvä joustaa elämäntilanteiden mukaan. Muuten sitä olisikin hankalampi noudattaa.

Ketoillessa on ihan mahdollista myös silloin tällöin juhlia kera alkoholin. Muutamia asioita täytyy kuitenkin ottaa huomioon ja on myös hyvä ymmärtää mitä alkoholi tekee elimistölle ja elimistössä, ennen kuin päättää kuinka usein ja missä tilanteissa sitä juuri itse haluaa käyttää. Päätinkin siis kirjoittaa pienen alkoholitietopaketin, minkä ei ole tarkoitus säikytellä, mutta toivottavasti se auttaa tiedostamaan terveyteen liittyviä asioita, joita alkoholin käyttöön liittyy.

Kohtuukäyttäjälle alkoholista tuleva energia on aina ylimääräistä energiaa, joka varastoidaan rasvana ja joka syrjäyttää muut energianlähteet, kuten rasvan ja hiilihydraatin. Mikäli laihdutat ja juot alkoholia, joudut sanomaan heipat rasvanpoltolle niin pitkäksi aikaa kun alkoholia on elimistössäsi. Kudoksissa siis käytetään alkoholin aineenvaihduntatuotetta, asetaattia, ensisijaisena energianlähteenä ja alkoholin voi laskea sisältävän energiaa n. 7kcal per gramma.

Alkoholi häiritsee muuta aineenvaihduntaa ja ravintoaineiden varastointia. Keho suhtautuu alkoholiin kuten myrkkyyn ja käy sen kimppuun kaikin voimin, poistaakseen sen elimistöstä. Kaikki muu jää toissijaiseksi. Kohtuukäyttäjällä alkoholidehydrogenaasi muuttaa alkoholin mahalaukussa ja maksassa asetaldehydiksi (ja sitten asetaatiksi, sekä asetyylikoentsyymi A:ksi), mutta alkoholimäärän lisääntyessä elimistö joutuu ottamaan käyttöön apukeinoja, kuten entsyymi CYP2E1:n, että saisi kaiken alkoholin hapetettua. CYP2E1-entsyymin aktivoituminen tuottaa happiradikaaleja, sitä kautta vahingoittaen maksan solukalvoja ja proteiineja. Ei ole siis viisasta vetää perseitä olalle tai käyttää alkoholia alvariinsa muutenkaan. Entsyymeissä voi olla geneettisiä eroja ihmisten välillä, mikä selittää miksi jotkut ovat herkempiä alkoholille kuin toiset. Ruoka hidastaa alkoholin imeytymistä jokaisella, joten on aina viisasta huolehtia, ettei juo alkoholia tyhjään vatsaan.

Asetaldehydi on karsinogeeni, eli syöpää tutkitusti aiheuttava aine. Se lisää kehon hiljaista tulehdusta, vahingoittaa vatsan limakalvoja ja suolistoa, ehkäisee solujen energiatehtaiden, eli mitokondrioiden energiantuotantoa, mikä edistää maksan rasvoittumista. Asetaldehydi lisää myös muiden syöpää aiheuttavien aineiden vaarallisuutta, mikäli niitä hankkii elimistöönsä samaan aikaan alkoholin kanssa. Oletko ns. viihdetupruttelija? Tämänkin kannattavuutta kannattaa miettiä kahteen kertaan.

Mitäs muuta haittaa Alkon tuotteista meille sitten on? Alkoholin kohtuukäyttö lähinnä lisää rasvojen varastoitumista kehoon. Mutta liiallinen alkoholituotteilla lutraaminen johtaa yleensä aliravitsemukseen, sillä alkoholin hapettamisessa on elimistöllä kova homma, siihen kuluu sekä energiaa, että runsaasti ravintoaineita, esimerkiksi sinkkiä. Alkoholi on liuotin ja tämän vuoksi esim solukalvojen toiminta ja viskositeetti häiriintyy, joka voi johtaa maksasolujen vaurioihin. Alkoholi myös heikentää rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä, se huuhtelee A-vitamiinia elimistöstä nopeammin kun sen kuuluisi kulua muuten, joka saattaa johtaa esimerkiksi hämäräsokeuteen. Ja jopa säännöllisesti, mutta kohtuudella alkoholia käyttävälle, saattaa muodostua puutoksia mm. B1, B6, folaatti, magnesium, sinkki.. -Nyt joku vitsikäs huomauttaa, että bissestä saa B1 vitamiinia :D Joo, niin saa. Ei tarvitse juoda kuin 25 litraa bisseä päivän B1 tarpeen kattaakseen. En usko monenkaan tuohon pystyvän, eikä olut kuulu ketoiluun muutenkaan ;D

Runsas alkoholimäärä vähentää glukoosin muodostusta kehossa, mikä saattaa johtaa hypoglykemiaan, eli liian alhaiseen verensokeriin. Tämä ei yleensä ole kohtuukäyttäjän ongelma. Paitsi, jos kehon glykogeenivarastot sattuvat olemaan kohtalaisen tyhjinä, eli on esimerkiksi juuri liikuttu hiki päässä (tämä voi tarkoittaa salitreeniä tai vaikkapa reippaita kotihommia), tai ollaan vähähiilarisella ruokavaliolla, eli vaikkapas KETOillaan! Silloin glykogeenivarastot ovat merkittävän tyhjät ja alkoholia nautiskelevalla saattaakin olla yllättävä riski turhan mataliin verensokereihin ja sen aiheutamiin seurauksiin.

Sitten on rasvamaksa. Suomessa maksasairauksiin heittää henkensä 1200-1300 kansalaista vuositasolla. Rasvamaksasta maksan ongelmat yleensä alkavat. Alkoholi on vain yksi syy maksan rasvoittumiseen, "ei alkoholiperäistä rasvamaksaa" esiintyy meillä länkkäreillä enenevästi, jopa lapsilla, ja taustalla häärii metabolinen oireyhtymä (keskivartalolihavuus), insuliiniresistenssi, liikalihavuus yleisesti, sekä tyypin 2 diabetes. Tässä vaiheessa tila on kuitenkin palautuva ja voit vaikuttaa siihen muuttamalla elintapoja. Lopeta tissuttelu, puhumattakaan kännääminen. Muuta ruokavaliotasi, aloita ketogeeninen ruokavalio. Kunhan teet päätöksen ja pysyt johdonmukaisena, niin sisäelinten ympäriltä rasva lähtee etujoukoissa. Saatat siis parantaa edellä olevat sairaudet tai niiden esiasteet ja huomattavasti elämänlaatuasi, jo hyvinkin lyhyessä ajassa!

Mistä sitten tietää onko rasvamaksa? Siihen viittavia verikokeita voit pyytää lääkäriltä. Mutta jos olet ylipainoinen, sinulla on myös rasvoittunut maksa, se kuinka paljon, riippuu siitä kuinka lihava olet ja onhan asiassa toki muutama muukin muuttuja. Pääpointti on, että lihavalla on myös lihava maksa, siltä ei oikein voi välttyä. Sitä pahemmin, mitä enemmän vararavinto on kerääntynyt vyötärönseudulle. Jos käytät runsaasti alkoholia, sinulla on ainakin hyvin todennäköisesti rasvamaksa. Maksa ei tunne kipua, mutta saatat silti tuntea kipua oikealla ylävatsalla, sidekudosten venyessä, minkä maksa aiheuttaa kasvaessaan. Normaalisti 1,5kg maksanröllikkä saattaa lihoa rasvoittuessaan 5kg:n mörökölliksi. Sidekudokset paukkuu ja tämän saattaa todellakin tuntea kipuiluna. Toivottavasti et ole päästänyt omaa tilannettasi niin pahaksi. Jos olet, ei mitään peruuttamatonta ole välttämättä vielä tapahtunut, voit pitää itseäsi onnekkaana, sillä sinulla on edelleen mahdollisuus muuttaa elämäsi suunta.

Kun maksasoluja tuhoutuu, ei maksa enää saa hoidettua kaikkia sille kuuluvia hommeleita. Yhtenä myrkynpoisto, joten saattaa alkaa esiintyä myös aivotoiminnan häiriötiloja. Rauhattomuutta, keskittymisvaikeuksia ja sen sellaista. B6 ja foolihapon puutoksen kautta, sekä mahdollisen mahalaukun limakalvo- tai suolisto-ongelmien vuoksi, saattaa muodostua B12-vaje, joka voi aiheuttaa monen muun oireen lisäksi myös peruuttamatonta vahinkoa, mm. erilaisia muistisairauksia. Maksan kyky toimia on rajallinen ja vaikka se tiettyyn pisteeseen saakka voi uudistua, saattaa myös siihen pysyviä vaurioita muodostua. Jos ruokavalio on heikkolaatuinen, lisää jo alkoholin kohtuukäyttö erilaisia puutostiloja elimistössä.

Ketoillessa pääosin vältellään alkoholia. Kohtuus kaikessa, mikä ei ole henkilökohtaisesti ongelma, on kuitenkin osa elämää. Myös ketoilla voi monella tapaa. Mikäli oma valintasi on syödä enemmän "Dirty Keto" -tyyppisesti, mässäillen pekonilla, munilla ja kermalla, ei alkoholin kanssa kannattaisi lutrata sitäkään vähää kuin muuten. (Koska heikkolaatuinen ruokavalio, josta juuri yllä mainitsin.)

Jos kuitenkin panostat ruokavaliossasi runsaisiin ravinteisiin ja alkoholi on sinulle "turvallinen aikuisten karkki" -kuten eräs ystäväni asian ilmaisi, eli ei ainakaan riippuvuutta aiheuttava ongelma, ja otat alkoholin tuomat haasteet huomioon yhdistettynä ketogeeniseen ruokavalioon, niin voit käyttää alkoholia halutessasi osana elämäsi juhlahetkiä suht huoletta. Määrä tekee myrkyn kuten edeltä kävi ilmi, mutta päivittäinen pienikin alkoholiannos on lähinnä terveyden tuhlaamista, se haittaa merkittävästi myös palautumista, vaikka saattaa luoda harhan rentoutuneemmasta olotilasta.

Mitä sitten tulisi osata ottaa huomioon, jos kaikesta huolimatta ketoillessa haluaa alkoholia nautiskella? Ihan ensimmäisenä se, että riippumatta entisestä alkoholin sietokyvystäsi, saatat huomata ketoosissa olevasi huomattavassa humalassa jo varsin pienestä määrästä alkoholia. Tiedossa saattaa siis olla viininhörppimisen lomassa kaikenlaista epäkorrektista käyttäytymisestä, noloihin tilanteisiin ja huonovointisuuteen. Monilla myös ketoosissa tissutellessa tulee tympeä ja väsähtänyt fiilis, ei välttämättä edes maistu.

Kokemuksella voin kertoa, että joillekin kuitenkin maistuu, jos seura, tilaisuus ja fiilis sattuvat kohdilleen. Miten sitten välttää kaikenlaiset örvelöt? Avainasemassa on tehdä valinta. Rasvanpoltosta joudut luopumaan, siinä kohtaa ei ole vaihtoehtoa. Mikäli siis laihdutat, luovut tästä siksi ajaksi kun olet alkoholin vaikutuksen alaisena. Valinnalla tarkoitan sitä, että kroppaasi avittaaksesi kannattaa myös harkita luopuvansa ketoosista, voit suhtautua tähän tuon tulevan turmiollisen illan hintana. Hiilaritankkaus ennen juomista, antaa kropallesi paljon työkaluja kirjaimellisesti selvitä tilanteesta. Tämä ei tarkoita pussia irtokarkkeja tai jotain muuta yhtä hömelöä, vaan hyvistä lähteistä tehtyä harkittua hiilaritankkausta. Syö vaikka kaurapuuroa, aterialla riisiä tai perunaa ja nautiskele muutama hedelmä. Huolehdi nesteen ja elektrolyyttien tankkaamisesta jo aamusta alkaen ja jatka veden juomista alkoholin ohella aina siihen saakka, kun pääsi tyynyyn painat. Ja heti herättyäsi, huuhtele elimistöäsi vedellä ja suoloilla. Sekä ketoosi, että humala ovat diureettisia tiloja. Nesteytys, nesteytys, nesteytys. Ja. Varoituksen sana, ketokrapula saattaa olla ihan yhtä kamala kuin varomaton ketohumala, mutta asianmukaisella hiilaritankkauksella ja nesteytyksellä olet jo puoliksi voitolla tässäkin asiassa!

Mitäs sitten valitaan sieltä Alkon tarjonnasta tai baaritiskiltä? Ketoilija valitsee alkoholin, joka on vähähiilarinen ilman makeutusaineita. Kuivat kuoharit, kuiva valkkari tai punkku, konjakki, vodka, gini, tai "muut kirkkaat", ovat käytännössä vaihtoehtojasi. Toki viinan myös lantraat ketokelpoisesti, eli vedellä, vichyllä tai soodalla. Ja jos valintasi on se konjakki, tai vaikkapa tequila, muistuta itseäsi vielä tarkemmin ja etukäteen siitä, ettei toleranssisi viinaksien siedossa ole entisellään.

Kuivatkin siiderit sisältävät melkoisen määrän sokeria, niiden lisäksi oluet ja lonkerot on hylättävä kaupan hyllyyn. Viineissä jäännössokeri kertoo ketokelpoisuuden, jos viinissä on vaikkapa 3g jäännössokeria litrassa, on se varsin ok vaihtoehto. Alkossa on yleensä jäännössokerin määrä ilmoitettu tuotteen tiedoissa ja myyjät toki auttavat tarvittaessa viinin valinnassa. Mitä puhtaammin olet viimeaikoina syönyt, sitä todennäköisemmin kannattaa myös valita luomuviini. Ketokrapulaasi saattaa vaikuttaa yllättävät valinnat ;) eikä rypäleviljelmien torjunta-aineista ole kehollesi ainakaan hyötyä. Keholle lempeimpiä ovat tietenkin miedot kuivat viinit. Kokemus tuo tässäkin varmuutta. Muista huolehtia syömisistä ja jos aiot juoda vain vähän viiniä, ei ketoosia toki tarvitse katkaista hiilaritankkauksilla, mutta on hyvä syödä sekä ennen juomista kunnolla ruokaa, että viiniä siemaillessa jotain ketokelpoista, vaikkapa juustoja tms. -elektrolyyttejä ja vettä unohtamatta, tai sitä karua tosiasiaa, että pieni alkoholiannos saattaa jopa nostaa veren ketoaineiden määrää, mutta rasvanpolton se pysäyttää. Aina.

Kaksi todella tärkeää huomioon otettavaa seikkaa. Anna kehosi rasva-adaptoitua rauhassa. Älä siis nauti alkoholia, jos suinkin mahdollista, ensimmäisiin 4-6vko ketoilun aloittamisesta. Ja missään nimessä ikinä ei pidä juoda alkoholia paaston aikana tai heti paaston jälkeen. Tämä saattaisi johtaa kehosi todella vaaralliseen myrkytystilaan, alkoholiketoasidoosiin.

Tässäpä tämmönen tietopläjäys, josta toivon olevan hyötyä jos haluat juhlia alkoholin kera ketomatkallasi. Ei muuta kun kippis ja kulaus!

Photo by Ray Piedra from Pexels

Ps. Ketogeeniseen ruokavalioon on aivan mieletön valmennus, jossa olen ollut myös itse mukana jo keväästä 2018. Jos haluat tutustua valmennukseen, voit tehdä sen riskittä, rahat takaisin 14pv takuulla. Mikäli lähdet mukaan juuri tämän linkkini kautta, saat valmennuksen halvimpaan mahdolliseen hintaan ja lupaan auttaa sinua ketotaipaleellasi, mitä se mukanaan tuokaan. Kirsin kanssa ketoosiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!