tiistai 26. helmikuuta 2019

KETO-tortillaa!

Tänään oli meidän perheessä tortillapäivä, nam!

Joskus syön omani lautaselta kokonaan ilman lettua. Salaattipeti ja siihen tortillan muut tykötarpeet, eli tuliseksi maustettua lihaa tai/ja katkarapua salsan kera ja kaiken kruunaa tietenkin iso kasa 28% Crème Fraîchea! Toisinaan lettu on kuitenkin enemmän mieleen. Lettuna voi toki käyttää myös kaalin- tai salaatinlehteä, mutten ole suoraan sanottuna koskaan siitä ideasta päässyt kärryille, on tainnut olla liian rapsakat salaatinlehdet, joten homma ei oikein ole toiminut, heh! Ennemmin revin salaatinlehden salaatiksi ja syön koko komeuden sitten haarukalla.

Googlailin pitkään vhh-versiota tortillaletusta, Ketokickstartin ryhmässäkin oli ehdotuksia, joitain kokeilinkin, mutta niissä on usein mantelijauhoja, tai pieni määrä jopa vehnäjauhoja ja haluan itse säästää kaikki hiilarit tortillan kasviksille. Laitan esimerkiksi pienen määrän ananasta mielummin, kun tuhlaan vastaavan hh-määrän lettuun, joka kuitenkaan ei tortillassa yleensä oikeastaan millekkään maistu.

Kehittelin sitten oman version, jossa neljään pieneen "lettuun" tai kahteen isoon, tulee hiilareita yhteensä 0,9g. Sopii siis ketoiluun erinomaisesti ja toimii paremmin kun salaatinlehtiviritelmät. -Ainakin omasta mielestäni ;D

Letut valmistuvat seuraavasti:

3 munaa
0,5tl suolaa
0,25tl rosépippuria
0,5dl vettä
2tl Puhdistamon psylliumia

Uuni lämpiämään 200'c kiertoilmalla. Meillä on normaalikokoinen, eli n.60cm leveä uuni ja uunipelti.

Erottele munista keltuaiset eri kippoon. Lisää valkuaisiin suola ja pippuri ja vatkaa sähkövatkaimella "kovaksi" vaahdoksi. Vaahto on sopivaa kun se pysyy paikallaan kulhossa vaikka kulhon kääntää nurinpäin.

Lisää keltuaisiin vesi ja aloita vatkaamaan keltuaisia. Ripottele psyllium sekaan koko ajan vatkaten, välttyäksesi paakuilta. Keltuaisvaahto on sopivaa kun psylliumi on siinä tasaisesti seassa. Käytän nimenomaan Puhdistamon psylliumia, jostain syystä muista ei tule aina samanlaista sitkoa kun tässä tarvitaan.

Yhdistä vaahdot, älä vatkaa enää tässä vaiheessa tarpeettoman paljoa, sen verran että taikina on tasaisesti sekaisin. Levitä koko taikina leivinpaperoidulle uunipellille reunoja myöden, tai jaa taikina kahdelle leivinpaperoidulle pellille ja levitä se molempiin pyöreäksi letuksi. Tykkään itse tehdä kokopellinversiota. Levitä taikina mahdolisimman tasaisesti, sillä letusta tulee todella ohutta.



Paista taikinaa n.11min, kunnes hyvä väri. Vetäise leivinpaperi pelliltä viileälle alustalle ja leikkaa "lettu" neljään osaan. Irrota tuoreeltaan leivinpaperista.



Letut ovat pysyneet hyvin kasassa, kunhan psyllium on ollut Puhdistamon ja tortillat syö heti täyttämisen jälkeen.


Ketokelpoiset oman maun täytteet ja ei kun hyvää ruokahalua! Lettu on ohuempaa kuin miltä kuvissa näyttää. Käännän ensin vähän alareunaa ylös ja sen jälkeen sivut keskelle. -Siis samoin kuten pyöreässä letussa, vaikka tätä kantikasta versiota on täytettävä vähän maltillisemmin. Jos haluaa runsaat täytteet, kannattaa taikinasta tehdä kaksi isompaa pyöreää lettua omilla pelleillään. Itse syön mielummin näitä pieniä, nälän mukaan sitten useamman!

Mikäli olet niin pitkällä ketoilua, että käytössäsi on Sulamo, löytyy resepti sieltä nimellä Kirsin KETO Tortillaletut. Yhden letun makrot, kun pelti leikattu neljään osaan:

Prode 5,2g, hiilari 0,2g, rasva 3,8g ja yhteensä yhdessä letussa siis 58kcal.

Jos sinulla ei ole munanerotinta, käy keltuaisen erottelu sorminäppärältä näinkin. Teknisiä apuvälineitä rakastava voi turvautua muovipulloon :D

Ketogeeniseen ruokavalioon on aivan mieletön valmennus, jossa on facebookin ehkäpä kannustavin ja hyvähenkisin tukiryhmä. Olen ollut myös itse mukana jo keväästä 2018. Liittymisen jälkeen jäsenyys on elinikäinen, eli yhdellä kertamaksulla pääset palaamaan kaikkiin materiaaleihin aina halutessasi. Jos haluat tutustua valmennukseen, voit tehdä sen riskittä, rahat takaisin 14pv takuulla. Mikäli lähdet mukaan juuri tämän linkkini kautta, saat valmennuksen halvimpaan mahdolliseen hintaan ja lupaan auttaa sinua ketotaipaleellasi, mitä se mukanaan tuokaan. Kirsin kanssa ketoosiin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!