perjantai 1. maaliskuuta 2019

"Voi luoja kuin mä repsahin lomalla!"

"Nyt lähti risteilyllä kyllä niin näpistä syömiset!"

"Niin kauan meni hyvin, kunnes sairastuin flunssaan, nyt vedän vaan hiilaria eikä loppua näy..."

"Loppuispa tää hiihtoloma jo, jos pääsisin arjen kautta takas kiinni järkeviin syömisiin."

"Hirveä turvotus, väsymys ja morkkis. Mun hyvin alkanu ketoilu meni viikossa aivan pilalle."

HÖPSIS. Mikään ei ole mennyt pilalle. Ja tähän useampi sydänemoji, jota tämä mahdollisesti rautakangille sukua oleva blogialustani ei osaa tehdä.

Sinulla on oikeasti loppuelämä aikaa korjata tilanne. Mutta mikäli ajattelet, että "aivan sama kun kerran lähti jo näpistä", on asioiden hallintaan saaminen hetki hetkeltä vaikeampaa. Varsinkin, jos ongelmana on hiilarikoukku ja sekä mielesi, että kroppasi himoitsevat nyt pelkkää hiilaria, on tärkeää saada kierre katki. Saattaa olla parasta toimia niin, että kertakaikkiaan konmaritat huushollistasi kaiken hiilaripitoisen tai muun epäkelvon syötävän pois, keräät ne tylysti kassiin ja viet ulos! Lahjoitat vaikka naapurille tai serkunkumminkaimalle, kunhan ne eivät enää huutele nimeäsi ruokakomerosta. Tämän jälkeen lähde päättäväisesti ja huom! Hyvin syöneenä, kauppaan ja täytä kaappisi kaikella ketokelpoisella. Kuuntele hyvää musaa ja fiilistele sitä, kuinka mennyt on mennyttä ja nyt on nyt.

Seuraavaksi uhraat muutaman hetken ajatustyölle, tähän on monia tapoja, eikä yhtä oikeaa tai kaikille sopivaa. Kirjaan ylös muutaman idean, joista saattaa olla hyötyä. Jos joku resonoi juuri sinua, kokeile sitä.

Jos tavoitteesi on laihdutus, niin tarkista, ettet ole yrittänyt edetä liian suurella kalorivajeella. Se jos mikä madaltaa kynnystä poiketa ruokavaliosta harharetkille. Pyydä tähän apua, jos et itse osaa kulutustasi ja kaloreitasi laskea varman päälle. Asia pitää ymmärtää, robottilaskurit heittelevät mukamas kohtuullisia kalorivajeita, joilla saattaa ketoilla itsensä vuosien säästöliekkikierteeseen. Jos yhtään epäilyttää, kysy "viisaammilta". (Ketokickstart-valmennus on oiva paikka ketoilla niin, ettei mitään asioita tarvitse pähkäillä yksin.)

Jos kalorit ovat huidelleet reippaasti ylikin kulutuksen, tai kalorit olisivat sopivat, mutta ruokavalion sisältö on vaan luisunut väärille raiteille, niin saattaa olla paikallaan muistuttaa itseään siitä, miksi on alunperin päättänyt tehdä ruokaremontin. Porkkana toimii yleensä paremmin kuin keppi, joten vaikka yhtenä vaihtoehtona on inhorealistisesti selata vanhoja valokuviaan, niin saattaa olla järkevämpi ja vähintään hyvätuulisempi keino, rakentaa uutta mielikuvaa siitä "tulevasta itsestä".

Ota kynä ja paperia ja rakenna unelmakartta!

Kartta voi olla kynällä piirretty ja kirjoitettu, tai vaikkapa lehtileikkeistä liimattu. Kunhan laitat konkreettisesti ylös niitä positiivisia asioita ja tavoitteita, joita juuri sinä tarvitset elämääsi, voidaksesi mahdollisimman hyvin, ollaksesi paras versio itsestäsi. Mukana tulee olla tavoite, se maali jota kohti kuljet ja jos tavoitteeseen on matkaa enemmänkin, niin mieti myös välitavotteita. Jollakin se voi olla jotain niin yksinkertaista, kuin saada kengännauhat solmittua, tai päästä muutama tuttu rappunen ylös puuskuttamatta. Älä keskity vaa'an lukemaan, ota mielummin itsestäsi valokuvat vaikkapa kerran kuussa, samassa paikassa ja samoissa/samankaltaisissa vaatteissa. Näet edistymisen paljon paremmin ja normaali painonvaihtelu lakkaa stressaamasta. Voit luvata itsellesi palkintoja välitavotteiden saavuttamisesta, mutta varsinkin, jos olet tunnesyöppö, älä aseta palkinnoksi mitään syötävää. Fiilistele ja hipelöi karttaasi ja mieti millainen olo sinulla on, kun olet kullakin tavoite-etapilla.

Jos kartta on sinusta liikaa askartelua ja näpräämistä, ota silti käteesi perinteinen kynä ja paperia ja kirjoita muutama asia ylös. Aivot alkavat työstää käsin kirjoitettua tekstiä syvemmin.
  1. Mitkä asiat tukevat mielesi hyvinvointia ja mitä kaipaat lisää?
  2. Mitkä asiat tukevat fyysistä hyvinvointiasi ja mitä kaipaat lisää?
  3. Mitä päätät tehdä näiden kahden hyvinvoinnin edistämiseksi, heti?
Keskity ajattelemaan niitä kaikkia asioita, joita saat tehdä ja syödä. Jos sallituista ketoherkuista tulee heti mieliteko, anna sille periksi. Aluksi on ihan sama mitä syöt, kunhan pysyt suunnitelmassa ja sinulla pysyy hyvä boogie päällä. Näin lakkaat haikailemasta hiilarimaahan. Alat sitten katselemaan kalorien perään, kun kaikki tuntuu taas muuten sujuvan.

Tavat ja rutiinit kunniaan. Tylsää! Tiedän :D Tavat vaikuttavat kuitenkin pitkällä tähtäimellä eniten siihen, että onnistut tavoitteessasi. Jos kauppalistan tai ruokapäiväkirjan täyttäminen tuntuu työläältä, mieti kuinka kovasti haluat tavoitteeseesi. Ota käyttöön edes sellaiset tavat, jotka jotenkin pystyt sietämään. Kiinnitä jääkaapin oveen lappu, johon kirjoitat tuotteet ylös jo siinä vaiheessa kun ne alkavat olla vähissä. Ota kauppalistasta kuva puhelimeen kun lähdet kotoa, niin se ei jää pyörimään autoon tai laukunpohjalle. Älä päästä kaappeja tyhjäksi, huolehdi että tietyt peruselintarvikkeet ovat aina saatavilla. Pitää olla milloin tahansa helposti tehtävissä jotain sopivaa ruokaa. Maukasta munakasta, ketoleipää, yms, mistä saa nopsasti tehtyä syötävää, jos ei ole energiaa enempiä kokkailla. Tee mahdollisuuksien mukaan aterioita tai aterian osia valmiiksi pakastimeen. Pidä kaapeissa hyvin säilyviä juttuja enemmän kuin parina seuraavana päivänä tarvitset. Juustoja, tonnikalaa tai sardiinia, munia, öljyjä jne. ja osta niitä heti tilalle kun kulutat. Näin et ole pulassa kun elämä tapahtuu, iskee vaikkapa se flunssa tai ylipitkä työvuoro pakkasi sekoittaen. Jos aamut ovat kiireisiä, tee illalla etukäteen valmisteluja aamun eteen. Mittaa vaikkapa rasvakahvin aineet valmiiksi mukiin tai kannuun ja lataa kahvinkeitin valmiiksi. Olet sitten aamulla juonut kahvisi samassa ajassa, kun alusta saakka sen valmistamiseen olisi kulunut aikaa. Kiireisin mittaa rasvat termariin ja nappaa siihen kahvin huoltoasemalta. Pienellä ennakoinnilla saa kuitenkin asiat sujumaan, etkä joudu tilanteisiin, jossa vaihtoehtona on infernaalinen nälkä, pizzataksi, tai huoltoaseman pullamössösämpylä.

Jos ketoilet sairauksia parantaaksesi, muistuta itseäsi niistä asioista, jotka elämässäsi helpottuvat kun pysyt suunnitelmassasi. Haluatko diabeteslääkityksesi takaisin tai nykyisestä eroon? Haluatko verenpainelääkityksen takaisin, tai nykyisestä eroon? Haluatko paremman kiputilanteen, oli kyseessä reumat, nivelrikot, migreenit tai mitkä tahansa säryt, vai annatko mielummin hiilareiden viedä sinut kipujesi kanssa hulluuden partaalle. Haluatko suolistovaivat takaisin, tai nykyisistä eroon? Haluatko enemmän epilepsiakohtauksia vai niistä eroon? Sama ihosairauksien kanssa, tai mikä ikinä sinua vaivaakaan ja siihen ketogeenisesti saatat avun saada. Uskon että asioita tärkeysjärjestykseen laittaessasi, se parempi elämänlaatu on kyllä listallasi irtokarkkipussia korkeammalla. Kirjoita sinulle tärkeät asiat ja arvot ylös ja muistuta itseäsi säännöllisesti miksi näitä valintoja teet.

Millä äänellä puhut sisäisesti itsellesi? Istuuko olkapäälläsi jankuttava ja sättivä hahmo, joka moittii tekemisiäsi jatkuvasti? Taas teit väärin ja taas sorruit ja olet huono ja tyhmä ja laiska ja läski ja vaikka mitä. Ja tästä kaikesta se muistuttaa sinua juuri sillä ärsytävimällä mahdolisella äänensävyllä.

Lopeta sättiminen. Heitä se hahmo huitsin nevadaan siitä mollaamasta. Pyydä keholtasi anteeksi, jos olet sitä haukkunut ja arvostellut. Puhu itsellesi ainoastaan ystävällisellä äänensävyllä, silloinkin kun kehotat itseäsi tekemään jotain. Kuvittele sisäiselle puheellesi vaikka jonkin lempinäyttelijäsi ääni, jos muu ei auta pääsemään sättivästä kotkottajasta eroon. Kerro sille paksuimmallekin vatsamakkaralle, sitkeimmälle allille ja sille särkevälle ranteelle tai selälle, että olet pahoillasi, ja haluat tehdä yhteistyötä tästä eteenpäin. Usko pois, kehosi ei halua olla lihava tai sairas yhtään sen enempää kuin mielesi. Se on yhtälailla olosuhteiden uhri ja sinun täytyy osoittaa se kertomalla, että ymmärrät että tilanteessa on nyt turha ketään tai mitään syytellä. Nyt täytyy alkaa toimimaan. Yhteistyössä ja hyvässä hengessä. Sinä tarjoat kehollesi runsaasti ravinteita ja tarpeeksi energiaa, joten kehosi lakkaa tuottamasta kiputuntemuksia tai turhia stressihormoneja, jotka saavat suunnilleen sen salaatinlehdenkin hyppäämään jenkkakahvantäytteeksi.

Jos sinulla on edelleen olo, että vahinko on jo tapahtunut eikä millään ole enää mitään väliä. Niin mietippä seuraavanlaista tilannetta. Olet ollut lomareissulla ja kotiin palatessasi huomaat, että ikkuna on jäänyt lähtiessäsi auki. Ulkona on tietysti ollut koko viikon pakkasta ja nyt sitten asunnossasi on kylmä kuin kaktuksella umpihangessa. Jätätkö ikkunan auki, sillä mitä väliä? Vahinkohan ehti jo tapahtua! Vai laitatko sen kiinni heti kun mahdollista ja alat lämmittää asuntoasi? Niin. Rakastan vertauksia ja tämä on yksi lempisitaateistani, vaikken sen alkuperää tiedä. Pistää ajattelemaan vai mitä? Eiköhän nyt suljeta ne auki unohtuneet ikkunat.

Image by StockSnap on Pixabay


Ps. Ketogeeniseen ruokavalioon on aivan mieletön valmennus, jossa on facebookin ehkäpä kannustavin ja hyvähenkisin tukiryhmä. Olen ollut myös itse mukana jo keväästä 2018. Liittymisen jälkeen jäsenyys on elinikäinen, eli yhdellä kertamaksulla pääset palaamaan kaikkiin materiaaleihin aina halutessasi. Jos haluat tutustua valmennukseen, voit tehdä sen riskittä, rahat takaisin 14pv takuulla. Mikäli lähdet mukaan juuri tämän linkkini kautta, saat valmennuksen halvimpaan mahdolliseen hintaan ja lupaan auttaa sinua ketotaipaleellasi, mitä se mukanaan tuokaan. Kirsin kanssa ketoosiin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!