maanantai 18. helmikuuta 2019

Kilpirauhassodan siviiliuhri hankkii Puhtia elämään!

Heippa taas pienen tauon jälkeen!

Koko viikonlopun olen pohdiskellut kaikenlaista kokonaisvaltaiseen terveyteen liittyen. Niin kuin kyllä useimpina muinakin päivinä :D mutta nyt erityisesti, sillä myös oma kilpirauhastani hoitava lääkärini, on menettänyt mahdollisuuden auttaa minua kilpirauhasasioissa. Suoraan sanoen tästä uutisesta meni minulla pasmat sekaisin aika tavalla, sillä niin kokonaisvaltaisesti terveyteeni liittyvästä lääkityksestä on kyse, etten tiedä kuinka jatkossa tulen pärjäämään.

Kaikkien aineenvaihdunnallisten sotkujeni ja ehkäpä osaksi kantamieni geenien vuoksi, syön tavanomaisen T4 kilpirauhaslääkkeen lisäksi erityisluvallista T3 valmistetta. Mikäli saan ruokavaliolla pitkäkestoisesti kaiken vedettyä nappiin, saatan tämän nyttemmin ex-lääkärini mukaan päästä eroon tuosta jäljempänä mainitusta. Ilman sitä en kuitenkaan vielä pärjää, vaikka kaikkeni teen, ei kilpirauhaseni onnistu hommiaan hoitamaan pelkän T4-lääkkeen turvin.

Monille tämä "kilpirauhassota" suomessa on tuttu juttu, toisille ei. Jos aihe ei kosketa omaa lähipiiriä, ei tätä koskevaan uutisointiin ole tietenkään ollut syytä kiinnittää huomiota. Ydinongelma on se, että endogrinologeja on maassamme varsin rajallinen määrä. Endoilla on kahta hoitosuuntausta kilpirauhaseen liittyen ja heillä, joilla on käytössä tämä luvanvarainen yhdistelmälääkitys jota itsekin syön, on niin valtava määrä potilaita, etteivät he ota uusia. Osa muista eri alojen lääkäreistä, on ottanut käyttöön joillain potilaillaan tämän usein ainoan tuloksia tuovan hoitokeinon, mutta Valvira kaikessa "viisaudessaan" (kateudessaan tai jossain ihmeellisessä pätemisen tarpeessaan), on pitänyt huolta suorastaan ajojahdin kautta, että tällaisilta lääkäreiltä viedään mahdollisuus potilaitaan hoitaa, vaikkei minkäänlaisia potilasvahinkoja ole vielä kertaakaan T3 lääkkeen asianmukaisesta käytöstä aiheutunut. Valviran mukaan lääkitystä saavat käyttää ainoastaan endogrinologit ja heistä kilpirauhasta kokonaisvaltaisesti hoitavat, taas eivät ota enempää potilaita.

Tuhansien ihmisten tilanne, tässä hyvinvointivaltioksi kutsutussa huonovointivaltiossa on se, että heidät on jätetty suorastaan heitteille. Hoitosuhdetta asian ymmärtävään lääkäriin ei saa muodostettua, muilta lääkäreiltä evätään oikeus auttaa, vaikka tietotaito löytyisi ja tilannetta yritetään korjata muiden lääkkeiden avulla, eikä se tietenkään tuo samaa tulosta ja liekö on edes turvallista. Näin esimerkkinä, itselläni oli viisi eri reseptilääkettä, ennen yhdistelmälääkkeeni saamista nelisen vuotta sitten, ensimmäiset sain jättää pois jo parissa viikossa oikean lääkityksen saamisesta oireisiini. Reseptiäni on jäljellä muutamia kuukausia ja nyt pohdituttaa, että onko minun palattava entiseen huonovointisuuteeni kilpirauhasen osalta, lähes lääkkeettömän elämäni vaihtuessa samalla entiseen reseptihelvettiin, vai alanko lääketuristiksi satojen, ellei tuhansien muiden tavoin ja alan tekemään lääkärireissuja muualle eurooppaan, tuoden mukanani tarvitsemani lääkkeet.

Tilanne vaikuttaa täysin käsittämättömältä. Osassa EU-maista tätä lääkettä saa jopa ilman reseptiä. Tällaisessa kohdassa alkaa uskoa lääketehtaiden ja suomen lääkkeitä valvovan viraston väliseen korruptioon, sillä minkä muun takia asiasta halutaan tehdä hankala tai liki mahdoton hoitaa? Tiedän ihmisiä, jotka ovat päässeet oikeanlaisella kilpirauhaslääkityksellä työkyvyttömyydestä takaisin työelämään. Luulisi kansakunnallemme tulevan aika hemmetin kalliiksi, saattaa nämä ihmiset takaisin työkyvyttömiksi. Mutta Valviralla on tässä asiassa tiukka linja, lupia napsitaan lääkäreiltä yleensä jopa täysin perusteetta. Kilpirauhasen hoito ei ole yksinkertaista, sen kertoo jo se, ettei kilpirauhasen hoitoon ole pystytty tekemään minkäänlaista käypähoitosuositusta. Eli se, että esimerkiksi tällä minulla toimivalla yhdistelmälääkkeellä ihmisiä hoidetaan, on yhtälainen hoitokeino, kun mikä tahansa muukin. Niin oireet, kuin lääkityksen vaste, on yksilöllisiä ja sellaisena hoidonkin tulisi pysyä. Valvira on itse todennut, ettei perinteinen T4 hoito toimi yksinään kuin reilulla 90%:lla kilpirauhaspotilaita. Lähes 10%:sta suurin osa on siis jätetty heitteille ja kyse on noin kymmenestä tuhannesta ihmisestä.

Itse olen juuri varaamassa kilpirauhaseeni liittyviä verikokeita, siinä pienessä toivonkipinässä, että olisiko vähempi lääkitys jo minulle riittävä. Oireet eivät ikävä kyllä tähän viittaa, mutta toivossa on hyvä elää! En tiedä, pystyykö pelkkä ketoosi minua parantamaan, ainakaan mikäli joudun yrittämään aineenvaihdunnan palauttelua väärän lääkityksen turvin. Hidasta se on ollut nytkin, vaikka lääkitys ja ruokavalio, ovat mitä parhaat ja kaikkeni teen jokaisella elämän saralla. Ehkäpä tässä on siis syytä alkaa tsekkailemaan lentoja ja lääkärinaikoja syksylle sellaiseen maahan, jossa potilaan terveydentila ja hyvinvointi on edelleen byrokratiaa ja lääkärien arvovaltakysymyksiä tärkeämpi asia. Koen olevani siviiliuhri lääkäreiden arvovaltasodassa.

Toivon ettei lukijoistani kovin moni ole yhtä haastavassa tilanteessa kanssani! Tähän sydänemoji, jota kankea blogialustani ei osaa tehdä :)

Päivitän tilannetta käytyäni verikokeissa maaliskuun alussa. Saa pitää peukkuja! Ehkäpä universumi on puolellani tässä asiassa. Samalla aion selvittää ketogeenisen ruokavalioni vaikutuksia edellisen 6kk osalta, kävin siis viimeksi verikokeissa syyskuussa, ketoiltuani edellisestä keväästä. Viimeksi sain kokeista lähes kaikki tarvitsemani kunnallisen terveydenhuollon kautta, sillä esim kolesteroliarvojani ei ollut mitattu kunnallisesti aikoihin, enkä ole työterveyden piirissä. Satuin olemaan mukana FinTerveys 2017 tutkimuksessa, joten minulla oli onnekseni tuoretta vertailudataa kolesteroliarvojen yms osalta, ajalta ennen ketoilua. Muutenhan olisi vaikea tietää mihin suuntaan ruokavalio arvojani on kääntänyt.

Seuraavat yhtä kattavat kokeet saan kunnallisesti vuoden päästä edellisistä, eli ensi syksynä. Haluan kuitenkin nyt välitietoja matkaltani. Vaihtoehtona olisi varata yksityislääkäri ja pytää häneltä lähete verikokeisiin. Tällöin verikokeista saisi Kela-korvauksen. Kokemuksesta kuitenkin tiedän, että kelakorvauksen osuus kokeistani on usein vähemmän kuin yksityislääkärin palkkio, joten en viitsi tehdä asiaa näin mutkikkaasti ja kuitenkin vähintään yhtä kalliisti.  Onneksi nykyään on palveluita, joiden kautta saa tutkituttaa itsestään juuri ne asiat, jotka on tarpeen tietää terveytensä optimoimiseksi. Osasta saa jopa jonkin laista palautetta kokeiden jälkeen. Tällainen palvelu on esimerkiksi Puhti.

Valitsin Puhti palvelusta seuraavat kokeet:

  • Puhti terveystarkastus (Voit kurkata sisältöä tästä)
  • Kalium
  • Magnesium
  • Estradioli
Viimeisen nappasin mukaan puhtaasta mielenkiinnosta, muut sisältävät tarpeellista tietoa ketogeenisen ruokavalioni vaikutuksista, kuten maksan ja munuaisten toiminta, kolesteroliarvot, kehon hiljaisen tulehduksen tilanne ja elektrolyyttitasapaino. Vertailen näiden tuloksia sitten edellisiin täällä blogissa, joten jos ketogeenisen ruokavalion konkreettiset tulokset kiinnostavat, kannattaa pysyä kuulolla! Tarjolla olisi ollut myös "Liikkuvan naisen paketti", jossa olisi ollut "Puhti terveystarkastuksen" lisäksi mm. kalium ja magnesium. Kyseisessä paketissa oli kuitenkin myös kohdallani turhia tutkimuksia (B12 ja folaatti), joten listani mukaisesti räätälöiden ostoskoria, sain nuo kaksi mielenkiinnon kohdetta, kreatiniinin ja estradiolin, mukaan parin euron sisään samaan rahaan kuin "Liikkuvan naisen pakettiin" olisi mennyt.

Kilpirauhaskokeissa käyn kunnallisesti, sillä niiden verikoeseuranta sentään on kaksi kertaa vuodessa toistaiseksi sallittu. Muuten kävisikin jo totisesti kukkarolle. Mutta mikä on liian kallista terveyden vaalimiseksi? Mielestäni on aika korvaamatonta tietää missä oikeasti mennään, että osaan sen mukaan toimia tai jatkaa hyväksi todettua toimintaa.

Pari linkkiä:

Tästä Puhti terveyspalveluun.

Julkisesti Valviran vainoamista Youtubekanavallaan käsitellyt lääkäri äänessä:

Ville Pöntynen 1

Ville Pöntynen 2

Villen ja Lääkärikeskus Lupauksen turhauttavasta taistelusta Valviraa vastaan, on monta katsomisen ja ihmettelemisen arvoista youtube-pätkää. Samasta paikasta löytyy muutama mahtava Villen luento.

Edellisten kanssa minulla ei ole kaupallista yhteistyötä.

Ketogeeniseen ruokavalioon voit lähteä mukaani verkkokurssin kautta. Kurssilla on rahat takaisin 14pv takuu. Materiaalit, kuten myös yhtään liioittelematta, ehkäpä facebookin hyvähenkisimmän tukiryhmän jäsenyys, ovat ikuisia yhdellä edullisella kertamaksulla. Olen itse ollut valmennuksen jäsen keväästä 2018 ja mikäli käytät juuri tätä kumppanilinkkiäni, lupaan auttaa sinua sähköisesti ketomatkasi alkutaipaleella mahdollisimman paljon. Linkin kautta saat valmennuksen aina halvimpaan voimassa olevaan hintaan: Kirsin kanssa ketoosiin







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!