lauantai 9. helmikuuta 2019

Ketoisaa lounasta kotoisasti

Oli tuossa erään ystävän kanssa puhetta ketoilun ekologisuudesta. Tai pikemmin hän oli huolissaan sen puutteesta. "Kun keto on niin painottunut eläinperäiseen ruokaan". Tämä on kyllä jonkinlainen urbaani legenda, josta syytän lööppejä ja ennen kaikkea ihan ketoilijan omista valinnoista kiinni.
Ensinnäkin, ketogeeninen ruokavalio ei ole runsasproteiininen, vaan runsasrasvainen. Rasvoja ei ole pakko ottaa ollenkaan eläinperäisistä rasvoista, ellei tietysti itse halua nimenomaan niin tehdä. Viisaampaa on jo kokonaisuudenkin kannalta panostaa laajaan rasvojen kirjoon ja niissä laatuun.
Toiseksi, puhtaasti ketogeenisesti syövän lautasen volyymi tulee kasviksista. Eli kaikenlaista vihreää maan päällä kasvavaa, poislukien esim herneet. Tätä vihreää mahtuu ruokavalioon melkein enemmän kun pystyy syömään. On mahdollista, vaikkakin hieman haastavampaa, olla myös täysin vegeketoilija.
Itse panostan yleensä kaikessa mahdollisimman lähiin ja luomuun ja puhtaaseen, oikeastaan lähinnä lompakonnyörien ja saatavuuden rajoissa. Joskus on kuitenkin kiva oikasta jossain, kuten nyt, kun syön ketoisaa lounastani, munia ihan tuubista puristetulla lohimajoneesilla. (Munat ja versot on kyllä luomuja.) Ohessa rasvakahvi, joka puuttuu kuvasta. Helppoa ja hyvää!
Omat "ei niin kovin ekologiset" ketovalintani olivat käytössä jo ennen ketoilua. Lähinnä kylmäpuristetut ja neitsyet oliivi- sekä kookosöljy, MCT-öljy, erilaiset pähkinät, jotkin makeanveden levät ja avocado. Kukaan ei käske edellämainittuja tällä ruokavaliolla syömään, mutta laadukasta ravintoa ne ovat. Oliiviöljyn terveyshyödyt ovat kiistattomia ja esim kookosöljystä on myös ketoosin kannalta hyötyjä, ikävä kyllä vaan näitä ei löydy sinivalkoisena. Olen myös tilannut muutaman lisäravinteen rapakon takaa. Ostan kuitenkin 99% kaikista lisäravinteistakin, mieluiten suomalaisena, mutta vähintään suomalaisista verkkokaupoista. Sinunapteekki on hyvä, suomalainen ja halpa. Sieltä voi tehdä edullisia ostoksia, mitä lisäravinteisiin ja luontaistuotteisiin tulee.
Jos nyt syönkin muualta tuotuja juttuja, kuten avocadot, niin paljon vastaavia rekkarahdilla kulkevia on jäänyt pois, eihän tähän ruokavalioon kuulu esim sellaiset ketopahikset kuin banaani tai appelsiini.. Tällainen edes hieman tasoittaa pakkaa! Ja jos ajattelee, että tuo antiekologinen ruokalistani oli käytössäni jo ennen ketoilua, niin pelkästään ekologisempaan suuntaan ovat minunkin syömiseni siis menneet!
Joku saattaa syödä ns. Dirty Ketoa noudatellen, eli pitkälle prosessoituja juttuja tyyliin pekonia ja kestomakkaroita. Tällainen "kerma+pekonidieetti" ei tietenkään kenenkään terveyttä mitenkään erityisesti edistä. Epäilen, ettei tällaisen henkilön valinnat ole järkevimmästä päästä millään muullakaan ruokavaliolla. Ne ovat kuitenkin omia valintoja (joita tässä sinänsä en arvostele). Turha sen enempää tuollaisista valinnoista, kun niiden seurauksistakaan, on ketogeenistä ruokavaliota syyttää.
Toisinaan itsekin sorrun. Kassoilla on yleensä houkutuksina jos jonkin sortin namuja, mutta joiltakin Lidlin kassoilta löytyy myös näppäriä salamisnackseja. Kesähelteillä sellaisen syötyään oli kuin uusi ihminen! Ehkä maailma ei pelastunut, mutta olisiko se pelastunut enempää, jos olisin jollakin toisella ruokavaliolla ja valinnut sen suklaapatukan?


Ps. Tässä annoksessa proteiini 16g, hiilarit 1g ja rasva 22g. Perfectly Keto!

Pari linkkiä:

Tästä Sinunapteekkiin

Yllä mainitun kanssa minulla ei ole yhteistyötä, mutta lämpimästi suosittelen!



Ketogeeniseen ruokavalioon voit lähteä mukaani myös tämän verkkokurssin kautta. Kurssilla on rahat takaisin 14pv takuu. Materiaalit, kuten myös yhtään liioittelematta, ehkäpä facebookin hyvähenkisimmän tukiryhmän jäsenyys, ovat ikuisia yhdellä edullisella kertamaksulla. Olen itse ollut valmennuksen jäsen keväästä 2018 ja mikäli käytät juuri tätä kumppanilinkkini osoitetta, lupaan auttaa sinua sähköisesti ketomatkasi alkutaipaleella mahdollisimman paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!