torstai 7. maaliskuuta 2019

Mittaustuloksia

Lupasin terveysdataa verikokeissa käytyäni! Tässäpä sitä nyt sitten tulee.

Omasta terveyshistoriastani olen kirjoittanut aiemmissa teksteissä. Sen verran tähän tiivistän, että taulukossa 1, sarake "ruokaremontin jälkeen", tarkoittaa sitä aikaa, kun olin alkanut tavoitella kulutuksen mukaisia kaloreita ja putsannut ruokavaliosta "15% ruoanlaittokermat ja violat", sun muut kevyttuotteet pois. Kolesterolien suhteen tilanne oli aiemmin pahempi, mutta näitä tietoja ei ikävä kyllä ollut omakannassa näkyvissä. 2015 sain kuitenkin kommentin, että kolesterolit laskeneet, hyvä :D Joten lääkitystä ei katsottu aiheelliseksi. Kookosöljyä olin alkanut käyttää paistamiseen ja leivoin raakaleipomuksia. Valkoista sokeria en enää käyttänyt kuin aivan satunnaisesti.

Saman taulukon "2017 hevipainotteisella" -sarake, tarkoittaa aikaa jona yritin säästöliekkiä edelleen purkaa ja olin siirtynyt syömään kasvispainotteisesti, mutta sekasyöjänä. Hikiliikuntaa 3-5h viikossa, lähinnä kehonpainotreeniä. Aamut alkoivat smoothieilla jne. Kuvioihin olin ottanut myös satunnaiset rasvakahvit.

Ensimmäiset KETO-verikokeet, otin n. 5kk ketogeenisellä oltuani. Rasvan osuus ruokavaliostani on 75% ja siitä ehkäpä puolet on nk. "kovia rasvoja", mikäli virallista linjaa rasvojen jaossa noudattaa. Rypsit ja rapsit eivät kuitenkaan ruokavaliooni kuulu. Laitan loppuun pari linkkiä videoihin, joissa käy ilmi miksi. "Pehmeisiin rasvoihin" kuuluu mm. oliiviöljy, rasvaiset kalat, avocado-öljy jne.

Joskus ehkä 8kk ketoilun paikkeilla, nostin hh-määrän 30-35 grammaan päivässä. Tämä näkyy odotusteni mukaisesti triglyseridiarvon nousuna. LDL-kolesteroli, eli ns. "huono"kolesteroli, on silti laskusuunnassa. Kaiken kaikkiaan tällä rasvaisella ruokavaliollani, jota viimeiseen mittaukseen mennessä oli jatkunut n.11kk, on siis arvot pelkästään parantuneet.


Ketoilun sanotaan myös olevan vaarallista maksalle ja munuaisille ja kropankin se kuuleman mukaan tulehduttaa. Tämän vuoksi ne halusin mittauttaa, niin ennen ketoilua kun sen aikana.

On se varmaan viralliseen linjaan luottavalle kamalaa katsoa vierestä, kun lykkään kahviini ihka aitoja tyydyttyneitä rasvoja (ghee + MCT) lusikkakaupalla. Nappaan myös tuon tuosta kämmeneltä suolakiteitä, kaliumia ja magnesiumia vedän moninkertaista määrää purkin kyljen suositukseen verrattuna. Hurjaa touhua! Mutta mitä kertovat verikokeet? Ja varsinkin oma olo? Olen sitä mieltä, että kroppa toimii paremmin kuin aikoihin. Eikä vedä suonta, tai muuten kramppaile, mikä aiemmin toisinaan saattoi kivuliaasti keskeyttää treenit, tai liikunnallisen päivän jälkeen yöunet. Ja verikokeet kertovat oman osansa totuutta, niitä ei pysty kukaan kiistämään.

Syön myös eläinperäisiä tuotteita, lihaa suunnilleen kuten ennenkin, munia hieman enemmän ja rasvoja huomattavasti enemmän. Nehän lisäävät kehossa hiljaista tulehdusta, eikö niin? Tai näin meille ainakin jankataan. No, oli miten oli, syön myös reilusti kasviksia, en kuitenkaan varmaan puoltakaan siitä, mitä hevipainotteisella ruokavaliollani (jolla hh oli n.250g vaikken useinkaan syönyt leipää). Eläinperäisen rasvan kulutukseni on takuulla vähintään puolella noussut, muiden rasvojen ohella. Mutta mitä on käynyt tälle kytevälle hiljaiselle tulehdukselle elimistössäni? Onko se nyt ennustetusti roihahtanut liekkeihin elintasosairauksia minulle lietsoen? Olin niin hienosti sen saanut pieneen lukemaan (2) hevipainotteisesti syöden. Nytkö menin ja pilasin koko jutun rasvoilla lotraamalla? No ei siinä ihan niin ole päässyt käymään. Herkän CRP:n arvo oli pienin minulta toistaiseksi koskaan mitattu. Myöskin maksani ja munuaiseni vaikuttavat tyytyväisiltä. Pienenä lisähuomautuksena, minulla on edelleen ylipainoa 5-6kg ja jo yksinään tämän pitäisi lisätä kehon hiljaista tulehdusta.

Laitan tekstin loppuun linkit lisätietoihin, voit lisätä ymmärrystäsi niiden avulla, mikäli näiden verikokeiden nimet eivät ole sinulle tuttuja. En kuitenkaan varauksetta uskoisi ihan kaikkeen materiaaliin linkeissä. Itse olen elävä esimerkki, etteivät tyydyttyneet rasvat ole aina kaiken "kamaluuden" takana, kuten monessa kohtaa viitataan asian olevan ;) Kokonaisuus ratkaisee!


D-vitamiina olen syönyt purkista vuosikausia, kesällä vähemmän, talvella enemmän. Usein talvella on myös lennetty tankkaamaan aurinkoa iholle. Jostain syystä myös D-vitamiini imeytyy nyt paremmin, johtuisiko sen rasvaliukoisuudesta(?). "Ennen ketoa" -lukema mitattiin melko pian etelänreissun jälkeen, mutta tätä uusinta mittausta ennen ihoni on nähnyt aurinkoa viimeksi viime kesänä. Toivottavasti sama tilanne koskee muitakin rasvaliukoisia vitamiineja :) Muita en tällä kertaa mittauttanut, kun en puutoksia epäile. D-vitamiini epäilytti, kun tämä talvi on nyt pelkän ravintolisän varassa menty, mutta hyvältä näyttää senkin puolesta. Ravintolisinä nautituilla elektrolyyteillä en ole munuaisiani saanut rasitustilaan, sen enempää, kun että hätyyttelisin viitearvojen ylärajoja pitoisuuksissa.

Tältä näyttää siis verikokeiden perusteella. Kävin myös Inbodymittauksessa, 09/2018 5kk ketogeeniselle siirtymisen jälkeen ja nyt 6kk myöhemmin uudelleen. Molemmat mittaukset siis otettu ketoosissa. Mitä tapahtuu kropassa kehonkoostumukselle, kun annosteni volyymi tulee vihreistä kasviksista, mutta energia 75%:sti rasvasta? En tietenkään voi puhua kuin omasta puolestani, mutta tunnen nykyään paljon ihmisiä, joiden tulokset ovat samankaltaisia. En siis varsinaisesti laihduta, vaikka painoa putosi kilotolkulla jo ensimmäisten 5kk aikana. Pyrin syömään kulutuksen mukaan tai lähelle sitä. Jos liikun enemmän kuin arkiaktiivisuuteeni olen mukaan laskenut, syön sitä vastaavasti enemmän. Kuten aiemmista teksteistäni käy ilmi, en edellisillä ruokavalioilla laihtunut rankallakaan kalorivajeella. Nyt siis kiloja sulaa kuin huomaamatta.

Kertaalleen omat lihakseni säästöliekillä kannibalisoineena, halusin varmistaa, ettei lipettiin lähtenyt massa ole lihasta. Lisäksi perusaineenvaihdunnan tason haluan vähintään säilyttää, mielummin parantaa. Säästöliekillä hidastin perusaineenvaihduntaani aikalailla, sen ei saa nykyisestä ainakaan huonontua. Siksi siis menin syyskuussa Inbodyyn ja nyt 6kk myöhemmin hakemaan vertailevan tuloksen. Tarkoituksenani on jatkossakin mittauttaa kehonkoostumukseni pari kertaa vuodessa.

Syyskuun ja maaliskuun välillä on perusaineenvaihduntani muuttunut kokonaisen yhden kilokalorin verran parempaan suuntaan. Ei siis ole hurraamista, muttei syytä myöskään huolestua, nimittäin painoa on kuitenkin karannut johonkin 3,6kg. Kehonkoostumusmittaus tietenkin kertoo mistä kehon paino koostuu ja lihasmassaa on lähtenyt vain 0,1kg. JES! Vaivalla takaisin hankkimani lihakset ovat siis edelleen tallella! Tämä 100g:n lihasmassan menetys, voi johtua jo siitä, että reippaat fillarilenkit ovat vaihtuneet vuodenajan mukana rauhallisemmaksi kävelylenkkeilyksi. Tai vaikka siitä, ettei minkään valtakunnan liikunta napostellut vuodenvaihteessa kolmeen viikkoon! Odotin tuolloin koko ajan flunssaa saapuvaksi, mutta jäi lopulta lorvikatarin piikkiin moinen liikuntatauko.

Rasva on sulanut tasaisesti ympäri kroppaa, niin Inbodyn mukaan, kuin perinteisesti nauhalla mitaten. Molempien Inbodymittausten nestetasapainot, kehon vesi yms ovat tismalleen samat. Eli melko luotettavasti voi ajatella mittausten välillä ketoilun sulattaneen kropastani 3,5kg puhdasta laardia. Mittaustulokset kertovat lisäksi, että luun mineraalimassa olisi lisääntynyt 120g. Siinä tapauksessa rasvaa on lähtenyt vielä tuon verran enemmän. Ei harmita kyllä pätkän vertaa :D Ja kertakaikkiaan, olo on kaikkea muuta, kun että olisi jollakin "kuurilla".

Ketoilusta on muodostumassa elämäntapani.

Voikuva: Pixabay user Rodeopix 


Olli Posti ja Teemu Arina keskustelevat rasvoista.

Katsomisen arvoinen keskustelu, joka aiheuttaa monenlaista mietittävää, myös Ollin ja Markku Tuoriniemen välillä. Hieman hälyinen tausta, mutta kannattaa kuunnella silti.

Verikokeiden selityksiä:

HDL

LDL

Triglyseridit

P-Afos

P-Alat

Pt-GFRe

S-CRP-Herkkä

Inbodymittaukset


Ketogeeniseen ruokavalioon on aivan mieletön valmennus, jossa on facebookin ehkäpä kannustavin ja hyvähenkisin tukiryhmä. Olen ollut myös itse mukana jo keväästä 2018. Liittymisen jälkeen jäsenyys on elinikäinen, eli yhdellä kertamaksulla pääset palaamaan kaikkiin materiaaleihin aina halutessasi. Jos haluat tutustua valmennukseen, voit tehdä sen riskittä, rahat takaisin 14pv takuulla. Mikäli lähdet mukaan juuri tämän linkkini kautta, saat valmennuksen halvimpaan mahdolliseen hintaan ja lupaan auttaa sinua ketotaipaleellasi, mitä se mukanaan tuokaan. Kirsin kanssa ketoosiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!