perjantai 7. syyskuuta 2012

BANAANIKÄRPÄSET HUS POIS!


Taas on se aika vuodesta kun sekä sosiaalinen media että kahvipöytäkeskustelut pyörivät banaanikärpästen ympärillä. Ja tilanne ilmeisesti vaan pahenee, kun inkkarikesää iltapäivälehdet lupailevat = jatkumoa mätäkuulle.

Tässä pari tosiseikkaa, hyvää ohjetta ja pettämätön vinkki.

Tosiasioita, faktoiksikin kutsuttuja:

Kyseessä on ennemminkin "baarikärpänen" kuin "banaanikärpänen". Tähän johtopäätökseen olen tullut seuraamalla kyseisten ötiäisten toimintaa.

Tuore banaani = vihertävän keltainen tai korkeintaan keltainen -> ei aiheuta banaanikärpästen esiintymistä. (Meillä on aina tarjolla tuoreita banaaneja eikä kodissamme ole banaanikärpäsiä.)

Vähänkään ruskettunut/pilkullinen banaani = aloittanut käymisen kautta pilaantumisen -> muutamia baarikärpäsiä tsekkailemassa olisiko tarjolla halpa humala. Jos banaanitilanne pääsee kypsymään entisestään, alkaa kärpäsiäkin olla jo kolonna.

Juuri juotu oluttölkki tiskipöydällä loppukesästä -> jostain ikkunantiivisteen välistä se ahnein baarikärpänen ilmestyy alle tunnissa paikalle.

Illanistujaisten jälkeinen tölkkimeri tiskipöydällä syyskesällä, ynnä muutama lasinpohja viiniä ja siideriä -> satoja baarikärpäsiä ilmestynyt aamuyön tunteina jatkoille.

Omenan raato lautasella yön yli ja "vaikkakin omasta puusta niin pesemättöminä kipossa" -omenoita vadissa -> muutama baarikärpänen haaveilemassa kotiviinistä.

Lupaamani ohjeistus sitten:

TÄRKEIN siis ehdoton numero 1. Älä jätä tölkkiä tai mehunpohjaa tai muutakaan juoman jämää tiskipöydälle. Ollenkaan. Laita ne vähintään suljettuun muovipussiin tai kuljeta illalla ulos talosta.

2. Osta tuoreita banaaneja vain sen verran kuin jaksat ja ehdit tuoreena syödä. Jos meinaa jäädä syömättä, heitä ajoissa kompostiin.

3. Älä jätä banaaninkuoria, perunankuoria, salaattia tai omenan raatoja esille, vaan laita ne pussiin johon ei noin vaan lennellä.

4. Älä jätä pullaa tai muuta makeaa avoimena esille. (Kyllä vaan, baarikärpäset ovat herkkuperseitä..) Jos haluat pitää ihanuuksia jatkuvasti tarjolla osta kakkukupu. Laita tarjottavat kupuun heti avattuasi pakkauksen.

5. Pese omenat jo ennenkuin jätät ne tarjolle. Tämä ei ole niin kriittistä muuhun aikaan vuodesta. Huolehdi ettei omenavadissa ole "mustelmaisia" tapauksia tuottamassa baarikärpäsiä houkuttelevaa huumaavan humalluttavaa käyneen hedelmän tuoksua. Pidä esillä ainoastaan kiinteitä tuoreita tomaatteja. Pehmeämmät tapaukset heti jääkaappiin!

6. Ethän vain kerää tiskejä altaaseen lillumaan epämääräisesti vedessä? Nykyaikaiset astianpesukoneet selviävät urakasta esipesutta. Tiskeistä ruuantähteet haarukalla roskikseen ja astiat sellaisenaan/kuivina odottelemaan koneeseen laittoa, ellet ehdi niitä suoraan koneeseen laittaa. Jos peset astiasi käsin, pese ne heti tai liota kuivat astiat ruuantähteistä vasta juuri ennen pesua. Pikkukärpäset rakastavat ällöä tiskiveden tuoksua ja saapuvat kekkereihin porukalla. Ja varmaa on ettei kukaan nauti limaisten astioiden siirtämisestä koneeseen, jolloin ne lillunevat altaassa vielä vähän extraa? Ja ei kai tarvitse huomauttaa siitä että roskiksen tulee olla suljettu..?

Jos olet epäonnistunut kohdissa 1.-6:

7.Korjaa tilanne ylläolevien kehoitusten mukaiselle tasolle. Piste. Muuten olet kärpästen kyykyttämä.

Kaikkien vinkkien isä ja äiti, jolla pelastat tilanteen kuin tilanteen:

1. Huolehdi asiat yllä olevan listan mukaiselle tasolle (tästä et pääse luistamaan..)

2. TEE PESUMEHUA. Aseta vähintään öiden ajaksi esille pari 0,5l tuoppia puolillaan hieman ylimakeaa mehua (ihan tiivisteestä kunhan ei ole lightia) johon olet lorauttanut hieman fairya tai mäntysuopaa. Kun muuta ei ole tarjolla, kärpäset hukuttautuvat tähän pesumehuksi kutsumaani seokseen. Luomumyrkky parhaasta päästä ja tehoaa erinomaisesti, kunhan ympärillä ei ole "kilpailevia" juomavaihtoehtoja.

Muista että pesumehun valmistus ei ole hätävarjelua vaan jälkipyykkiä varten. Jos baarikärpästen invaasiota ei ole tapahtunut, on turha niitä luoksesi houkutella "varmuudenvuoksi" asetettujen pesumehumukien avulla.

Yhden viinilasin jättäminen tiskipöydälle elokuussa houkuttelee paikalle jo parikymmentä kärpästä yön aikana. Mysteeri on mistä ne tulevat, eivät banaaneista, sen olen todennut. Mutta jos et viinilasia jaksa pestä illalla, laita se vaikka jääkaappiin odottelemaan aamua, pääasia ettet jätä sitä esille. Sama pullojen kanssa.

Ja näin sinä ja (tuoreet) banaanisi saatte olla ja elää banaanikärpäsettömästi :) myös syyskesällä!









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!