Tällainen hiilariton ja oikeastaan muutenkin "kaiketon" pasta kohotti kulmakarvojani ja muistan heittäneeni yhden näytteenä saamani pussin tällaista "zero pastaa" lopulta roskiin päiväyksen ummetessa. Tuote epäilytti niin ettei tullut edes kokeiltua. Pidin tuotetta jotenkin teollisena lisäainepläjäyksenä, jolla ei olisi ravinnon kanssa juurikaan yhteistä. Olin täysin hakoteillä.
Wikipedia kertoo Konjac'ista seuraavaa:
"Konjak (jap. 蒟蒻、菎蒻, kon'nyaku) on perinteinen aasialainen ruoka-aine. Sitä saadaan pökkövehkoihin kuuluvasta mukulapökkövehkasta (Amorphophallus konjac), joka kasvaa sekä luonnonvaraisena että viljeltynä Aasiassa. Kasvista tehdään konjak-jauhetta ja -hyytelöä. Sitä käytetään myös vegaaniruokavaliolle sopivana liivatteen korvikkeena. Siinä on runsaasti kuituja eikä lähes ollenkaan energiaa. Kasvin kuivattu mukula sisältää noin 40 prosenttia glukomannaanipolysakkaridia, joka tekee konjak-hyytelöstä todella sitkeää. Konjakissa on myös kaliumia, kalsiumia, rautaa ja sinkkiä.
Konjak on myös painonhallintatuote, joka sisältää EU:n hyväksymän terveysväitteen mukaisen määrän laihduttavaa glukomannaanikuitua. Lisäksi konjak sisältää verensokeria tasapainottavaa kromia, josta voi olla laihduttajalle apua mielitekojen ja makeanhimon hallinnassa. Tieteellisen tutkimuksen perusteella Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on hyväksynyt konjak-juuresta peräisin olevan glukomannaanikuidun laihduttavan vaikutuksen painonpudotuksessa yhdessä vähäenergisen ruokavalion kanssa. EFSA:n arviointi hyväksyttiin EU:n parlamentissa 25.5.2012, ja säädös astui voimaan 14.6.2012 kaikissa EU:n jäsenvaltioissa."
Tämä tieto kohotti kulmakarvojani vielä hieman lisää. Ei se sitten mikään zerocolafunlight-tyyppinen höpöhöpötuote ollutkaan. Kuituja ja glukomannaania. -Äkkiä tuotteesta tulikin ketoilijaa kiinnostava!
Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, kun ostaa näitä laihduttajille suunnattuja "pastankorvikkeita", joissakin on edullinen hinta, mutta hintaa on saatu alemmaksi lisäämällä tärkkelystä. Siinä missä aidossa shiratakissa ei ole ollenkaan hiilaria, saattaa sitä marketin vhh- tai slimnuudelissa olla annosta kohti 8-16g. Kaikki tuotteet ovat ilmeisesti hyvin kuitupitoisia, joten jos makroihisi mahtuu, voit markettiversiotakin suht hyvillä mielin syödä.
Jotkut kertovat, että nämä markettiversiot ovat paremman makuisia. Oma kokemus on, että kumpikaan ei maistu miltään. Koostumuskin on aika kumimainen ja näistä syistä shirataki tarvitsee kavereikseen ennakkoluulottoman mielen ja maistuvan kastikkeen.
Nuudelimuoto on shiratakista ehkä hieman helpommin lähestyttävä, sillä se on ohutta. Esim alla olevassa reseptissä käyttämästäni "pennestä", on tullut kommentteja, mm "muistuttaa mustekalaa" ja "vähän kun söisi sitkeitä sieniä". Itse kallistun mustekalan puolelle, varsinkin kun en sienistä tykkää :D
Oli konjacpastasi missä muodossa tahansa, se kuuluu huuhdella hyvin ennen käyttöä, ohjeen mukaan kylmällä vedellä. Itse olen vuorotellut kylmää ja lämmintä, jolloin pastasta irtoaa eniten epäilyttävää tuoksua, joka siinä tuoreeltaan on. Ennakkoluulottomasti kannattaa kuitenkin kokeilla, sillä mikäli shirataki on sinun juttusi, saat sillä helposti vaihtelua ruokavalioon ja runsaasti kuituja, jotka paitsi edistävät painonhallintaa, myös tuppaavat jäämään ketoillessa helposti vähiin.
Runsaan kuidun vuoksi, muista myös juoda runsaasti kun syöt shiratakia, ettei suolen toiminta hidastu liikaa.
Tässä eräs reseptini, jossa shiratakipastaa olen hyödyntänyt. Tuhdista ruuasta tulee kylläinen ja tyytyväinen olo. On kelvannut myös muulle perheelle oikein hyvin.
Kuuteen annokseen Kurppakaritsaa tarvitset:
1 keskikokoinen sipuli
800g karitsan luomujauhelihaa
1rkl kookosöljyä tai voita paistamiseen
1tl chilijauhe
1tl mustapippurirouhe
1tl kuivattu basilika
1rkl paprikajauhe
1tl laadukasta suolaa
1 luomu lihaliemikuutio
2 kynttä valkosipulia
400g luomu tomaattimurska
250g Koskenlaskija ruoka maustamaton
500g kesäkurpitsaa (n.2 pientä tai 1,5 isoa)
1 punainen chili (tai maun mukaan enemmän)
1-3 100g:n pussia Zero "pastaa"
Ruskista pilkottu sipuli ja karitsanlihat. Lisää loppuvaiheessa chilijauhe, pippuri, basilika, paprikajauhe, suola, lihaliemikuutio ja puristettu valkosipuli. Ruskista hieman lisää. Lisää tomaattimurska ja koskenlaskija ruoka ja jätä kannen alle muhimaan.
Pilko kesäkurpitsat ja chili, lisää ne kastikkeeseen.
Huuhtele shiratakit huolellisesti ja lisää kastikkeen joukkoon. Anna muhia matalalla lämmöllä vielä 10-15min ja ruoka on valmista.
Ravintosisältö per 100g: Prot 7,8g, Hiilari 1,7g, Rasva 8,7g ja energiaa 118kcal.
Jos olet niin pitkällä ketoilua, että käytät Sulamoa (toiselta nimeltään Sulattamo, Kaisalle terkkuja ;D), niin tämä löytyy sieltä resepteistä nimellä Kirsin KETO Kurppakaritsa.
Zeropastojen määrä ei vaikuta juuri muuhun kuin ruuan kuitupitoisuuteen. Hiilarimäärä ei nouse, eikä juuri kaloritkaan. Voit siis "pastan" määrällä säätää ruuan täyttävyyttä. Kuuteen annokseen jaettuna jo yksi pussi koko kastikkeen seassa esim huuhtelukuvassa näkyvää Zero Penneä, on ollut arjessa ihan riittävä määrä. Jos kaipaa todella tuhtia annosta, voi pastan määrää lisätä mielensä mukaan. Joskus todella liikunnallisena päivänä, on ollut kiva syödä koko pussi pastaa yhdessä annoksessa.
Jos kastikkeeseen ei laita Zeropastaa lainkaan, kannattaa jättää suola pois ja lisätä sitä vasta valmiiseen kastikkeeseen mikäli tarvetta. Näin voi tehdä vaikkapa jos kaikki perheessäsi eivät ketoile. Jos kuitenkin haluat syödä oman annoksesi Zeropastan kera, niin voit paistaa pastan huuhtelun jälkeen pannulla, öljyssä tai voissa ja maustaa suolalla ja pippurilla. Muu perhe voi syödä kurppakaritsaa jonkin tavallisen pastan, tai vaikkapa jasminriisin kera.
Hyvää ruokahalua!
Myproteinin konjactuotteita |
Tässä ruuassa söin Myproteinin Zero nuudeleita |
Kurppakaritsaan meni tällä kertaa penneä (huuhtelukuva) |
Marketeista löytyviä Slim pastatuotteita. Ne sisältävät hh reilu 8g /100g, huom! ja pakkaus 200g. |
Pari linkkiä:
Myproteinilta tällä linkillä ensimmäisestä tilauksestasi -20%, kun tilaat vähintään 40€:lla.
Sulamo on melkoinen sulattamo :D Siihen pääset tutustumaan täältä. Muista, että omia makrojasi et ketogeenisellä ruokavaliolla voi laskea Sulamossa. Mutta omien ketomakrojen seuraamiseen Sulamo toimii loistavasti. Kyseessä on siis ruokapäiväkirjasovellus.
Ketogeeniseen ruokavalioon on aivan mieletön valmennus, jossa on facebookin ehkäpä kannustavin ja hyvähenkisin tukiryhmä. Olen ollut myös itse mukana jo keväästä 2018. Liittymisen jälkeen jäsenyys on elinikäinen, eli yhdellä kertamaksulla pääset palaamaan kaikkiin materiaaleihin aina halutessasi. Jos haluat tutustua valmennukseen, voit tehdä sen riskittä, rahat takaisin 14pv takuulla. Mikäli lähdet mukaan juuri tämän linkkini kautta, saat valmennuksen halvimpaan mahdolliseen hintaan ja lupaan auttaa sinua ketotaipaleellasi, mitä se mukanaan tuokaan. Kirsin kanssa ketoosiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!